#1 2009-01-25 20:18:58

luthor

Angol/ka pełną gębą

Punktów :   

REJESTRACJA SAMOCHODU Z ANGLII W POLSCE

czy ktos ma jakiekolwiek informaje na temat rejestracji samochodu sprowadzonego z anglii czyli z kierownica po prawej stronie w POLSCE????dochodzą do mnie informacje ze taka rejestracja jest mozliwa zgodnie z prawem unijnym EU wedlug ktorego wystarczy wymienic przednie lampy na zgodne z europejskimi przepisami oraz zmienic licznik wskazujacy mile na licznik wskazujacy kilometry (predkosciomierz i kilometromierz) .ZORIENTOWANYCH PROSZE O INFORAMCJE.czy ktos juz robil cos takiego????

#2 2009-01-25 20:21:20

luthor

Angol/ka pełną gębą

Punktów :   

Re: REJESTRACJA SAMOCHODU Z ANGLII W POLSCE

P.S.dotychczasowe prawo dopuszcza całkowite przerobienie auta ,czyli także przełożenie deski rozdzielczej ,maglownicy,przerobienie sciany grodziowej oraz kilka innych detali ale wszystko musi byc robione na nowych i oryginalnych czesciach czyli zamienniki i czesci uzywane nie sa akceptowane!!!!!!

#3 2009-01-30 18:47:37

PsotnyJasio

Angol/ka pełną gębą

Punktów :   

luthor z tego co ja wiem to jezeli musisz wymieniac sciane grodziowa uznawane jest to za ingerencje w konstrukcje auta i jesli sie zorientuja na przegladzie to go nie przejdziesz. Inna sprawa,ze niektore samochody maja przystosowana sciane grodziowa (symetryczna) i wystarczy wymontowac zaslepke i przelozyc na druga strone. Najlepiej sie dowiedziec na stronie pzm.pl

#4 2009-01-30 19:20:58

ojciec

Angol/ka pełną gębą

W PL jest to teoretycznie niemozliwe,praktycznie  paru osobom sie udalo,ale lobby motoryzacyjne jest w PL za bogate i za silne i to nigdy nieprzejdzie(POjebance z rzadu maja na lapkie lapska i za glebokie kieszenie)--wtedy padli by pseudodilerzy i inni naciagacze sprzedajacy te same auta 2-4x drozej...

o probach mozesz poczytac na    http://www.angliki.fora.pl/

#5 2009-01-30 20:48:54

PsotnyJasio

Angol/ka pełną gębą

Punktów :   

ojciec rozumiem,ze ma to uwarunkowania polityczno-ekonomiczne, ale jest to taka sama wina cyt: "POjebancow", PiSuarow" "lewusow" itd. Tylko,ze ja nie widze tego w kategoriach ich winy ale zaslugi.Zgadzam sie z tym w 100%.Tu wchodza w gre wzgledy bezpieczenstwa. Wiem dobrze tak jak wiekszosc z nas jak karkolomnym wyczynem jest np. wyprzedzanie na polskich jednopasmowkach siedzac daleko od osi jezdni. szanse masz dwie: albo zabierzesz sie z rozpedu (przy duzej odleglosci do auta wyprzedzanego widac czy cos jedzie z przeciwka) albo wyczaisz przed zakretem czy masz wolna droge.Jesli sie wysuwasz a nie widzisz to mozesz zabic kogos albo siebie. Ja sie zgadzam z takim zakazem. A panowanie lobby o ktorym wspomniales mozna ominac robiac przekladke albo sprowadzajac auto z innego kraju z ruchem prawostronnym.

#6 2009-01-30 21:17:51

ojciec

Angol/ka pełną gębą

PsotnyJasio napisał:

ojciec rozumiem,ze ma to uwarunkowania polityczno-ekonomiczne, ale jest to taka sama wina cyt: "POjebancow", PiSuarow" "lewusow" itd. Tylko,ze ja nie widze tego w kategoriach ich winy ale zaslugi.Zgadzam sie z tym w 100%.Tu wchodza w gre wzgledy bezpieczenstwa. Wiem dobrze tak jak wiekszosc z nas jak karkolomnym wyczynem jest np. wyprzedzanie na polskich jednopasmowkach siedzac daleko od osi jezdni. szanse masz dwie: albo zabierzesz sie z rozpedu (przy duzej odleglosci do auta wyprzedzanego widac czy cos jedzie z przeciwka) albo wyczaisz przed zakretem czy masz wolna droge.Jesli sie wysuwasz a nie widzisz to mozesz zabic kogos albo siebie. Ja sie zgadzam z takim zakazem. A panowanie lobby o ktorym wspomniales mozna ominac robiac przekladke albo sprowadzajac auto z innego kraju z ruchem prawostronnym.

Tylko jakos tu w UK polaczki jezdza starymi 20 letnimi golfami czy vektrami zarejestrowanymi w PL,na lewych przegladach podbijanych za 2 gesi przez znajomego diagnoste na wsi i jest OK?To nie jest niebezpieczne???Ale wg ciebie niebezpieczna jest jazda po PL nowym Lexusem z 28poduszkami,wszelkimi sytemami bezpieczenstwa ALE z kierownica po prawej stronie...Jestes podatny na ta propagande..Przejrzyj lepiej statystyki wypadkow--ILE W PL spowodawali kierujacy"anglikami"...Wogole masz ty chlopie prawko i jezdziles jakimkolwiek samochodem?Dla mnie niema roznicy po ktorej jest kierownica--o wiele bardziej sa niebezpieczne stare wieswageny zlozone z 3-4 sztuk zostawiajace 4 slady,20 letnie BMW po wiejskim tuningu z nacpanym kierowca,czy "pojazd"marki polonez lub fiat 126p.....Ale jakis pajac w PL  napisal ze kierownica po prawej stronie to smierc i zaraz znajduje poklask wsrod ciemnoty....Jakos w Niemczech,Austrii i innych krajach mozna normalnie zarejestrowac"anglika"--tylko w PL problem!Tak samo swiatla--tu NIGDY nie trzeba w dzien wlaczac a w PL(mimoze jest duzolepsza pogoda) pajace uchwalili ze to"poprawia bezpieczenstwo"--oczywiscie po roku  udowodnionoze bezpieczenstwo sie WCALE niepoprawilo,za to wzroslo zanieczyszczenie srodowiska i zwizany z tym efekt cieplarniany--wiecej osob zaczelo umierac na choroby zwiazne z zanieszczyszczeniem srodowiska...

#7 2009-01-30 22:31:46

kudlaty

Angol/ka pełną gębą

Punktów :   

i tu cie popre w 100%  wszyscy tylko placza jakie to zle i jak mozna jezdzic po polsce takim autem????  ale jak pol polski jezdzi tutaj autami nie dosc ze z kierownica z drugiej strony to jeszcze takimi rzenchami ze tylko na zlom sie nadaja to jest ok bez placenia podatku i z niewaznym ubezpieczeniem ale jak czlowiek chce przyprowadzic auto 3 letnie dopuszczone przez wszystkie normy z niska emisja spalin pelna komputeryzacja to nie bo lepiej sciagnac dwie lodowki z niemiec i zrobic z nich golfa:)  anglia  wedlug mnie powinna wystosowac takie samo prawo dla polski kategoryczny zakaz rejestrcij aut z kierownica z drugiej strony moze wtedy sie opamietaja

#8 2009-01-31 00:25:35

PsotnyJasio

Angol/ka pełną gębą

Punktów :   

Tak Ojciec. mam prawko 10 lat, jezdze samochodem nawet troche dluzej i moze zrobilem wiecej kilometrow niz Ty.Jezdzic nauczli mnie dwaj zawodowi kierowcy ,a nie instruktor w trakcie 20 godzin kursu. Jesli jedyna mozliwosc jezdzenia Lexusem w Polsce masz, bo kupisz sobie tutaj za 30% ceny no to juz jest Twoj problem. I nie rob z siebie super kierowcy, bo chcialbym widziec jak wyprzedzasz  "zza zderzaka" wielkiego TIR-a na jednopasmowce. Powiedz, Kiedy zaczynasz widziec pojazdy nadjezdzajace z przeciwka?? Jezeli nadjezdzajace auto jest blisko nie masz szans sie schowac, a niekiedy nawet nie zdazysz sie wysunac i zgubisz pol auta i kogos zabijesz.Sam moj glupi kuzyn rozwalil sie w ten sposob.Caly ruch drogowy ma taka konstrukcje i nie mow mi,ze siedzenie po drugiej stronie nie ma wplywu!
Przejrzalem tez statystyki na stronie komendy glownej policji i faktycznie nie ma zadnych danych o kierowcach angielskich aut,bo bedac obywatelami Polski znajduja sie w ogolnej puli i pewnie procentowo nie ma ich az tak duzo,ze jeszcze tego nie wyszczegolniaja. To zakaz rejestracji takich aut ogranicza je do minimum i TO TYLKO POTWIERDZA MOJE POGLADY
Poczytaj sobie tymczasem narzekania innych kierowcow z Polski na forach, jak przeklinali w okresie swiatecznym ,bo emigracja zjechala do Polandu furkami sie pochwalic i  swirowali. Wielu z nich uniknelo "dzwona" chyba tylko cudem.
Kolejna kwestia http://www.motofakty.pl/artykul/polacy_ … nglii.html  Jak widzisz 20% wszystkich wypadkow w 2007 w Anglii spowodowali Polacy w duzej czesci w polskich autach i jesli teraz prznieslibysmy procentowo taka sama ilosc angielskich aut do Polski to rezultat bedzie taki sam albo pewnie gorszy.
Tak duzy wynik polakow mimo,ze drogi sa 100 razy lepsze, kilku pasmowe, nie wyprzedza sie raczej i wiekszosc z nas dostosowuje styl jazdy do angielskiego czy tez jest do tego zmuszona wszechobecnoscia kamer,radarow itp. Nadal bedziesz sie trzymal swojej wersji?
Zgadzam sie z Toba w kwestii swiatel ale teoria o efekcie cieplarnianym i wzroscie umieralnosci po dwoch latach ich uzywania jak dla mnie jest smieszna
Wypadki w polsce beda przez stan i jakosc drog oraz styl jazdy kierowcow.  Zgadzam sie tez ze "wieswageny 4in1" sa bardziej niebezpieczne niz auta z kierownica po zlej stronie tylko ,ze ich kierowcy maja wieksze szanse oceny sytuacji ,a to kierowca w aucie jest najwazniejszy i jezeli czuje,ze auto sie rozpada i ma mozg to nie bedzie deptal.Ale zaraz na ogonie usiadzie mu taki "anglik" w Lexusie i bedzie musial go wyprzedzic.I co?
Ja tez jezdzilem po Polsce anglikiem i jezdzic idzie jesli nie wyprzedzasz (w co nie wierze bo po Twoich wypowiedziach widze,ze jestes typowym "najlepszym polskim kierowca na swiecie" i prowadzac Lexusa bedziesz to robil zeby to udowodnic)
Wiec spusc moze troche z tonu i nie atakuj bez potrzeby "ciemnej masy" opierajacej wiedze na danych a nie przesadach i osadach
pozdrawiam i zapraszam wiecej osob do dyskusji

Ostatnio edytowany przez PsotnyJasio (2009-01-31 01:20:09)

#9 2009-02-08 12:40:35

XP

Świeżak

Punktów :   

Ja na razie śmigam polskim autem po angielskich drogach już od 1.5 roku i jakoś najmniejszych problemów po drugiej stronie ulicy nie mam. Auta 4 in 1 również nie posiadam, ale jednak przychylę sie do wypowiedzi jasia, nie chodzi tutaj kto jaki ma samochód i na ile on jest bezpieczny, mi sie wydaje ze chodzi tutaj o jakosc drog o pokrycie angli vs polski autostradami/ drogami szybkiego ruchu itp również o oznakowanie jezdni (często/ jak nie zawsze swiatla po 2 pary). Cieżko będzie smigac kiera z prawej strony przy jednym pasie w PL, chyba ze ktoś mieszka kolo A4 w PL %-)

#10 2009-02-08 19:54:31

PsotnyJasio

Angol/ka pełną gębą

Punktów :   

hehe ja mieszkam kolo A2 i tam tez jest jeden problem. Co 50 km musisz wysiadac z angielskiego auta,zeby zaplacic za przejazd bo nie pomysleli i okienka kas sa nie po tej stronie co trzeba

#11 2009-02-09 13:26:44

jaszczurka

Angol/ka pełną gębą

Punktów :   11 

A ja przypominam, ze dyskusja dotyczyla rejestracji samochodu z angli w polsce, wiec prosze sie trzymac tematu .

#12 2009-04-14 15:25:05

Auto-Mis

Świeżak

Punktów :   

Na chwile obecna nie ma mozliwosci rejestracji auta z kierownica po prawej stronie.
Zdanie ludzi jest bardzo podzielone. Po jednej stronie stoja Ci ktorzy mieszkaja w UK i chcieliby przyjechac tanimi wozami do Polski a po drugiej sa obywatele mieszkajacy w PL ktorzy boja sie o zdrowie swoje i swoich bliskich gdyz uwazaja ze auta z kierownica po prawej stronie na polskich drogach to jezdzaca bomba.
Wiecej tutaj: http://angliki.info/topics36/czy-jestes … e-vt47.htm

#13 2009-04-14 18:16:06

Diabelek98

Gość

Auto-Mis
Na dobra sprawe to sprawa kierowcy czy nauczy sie jezdzic z kierownica po drugiej stronie.

#14 2009-08-10 16:21:45

GALANT

Świeżak

Punktów :   

Jastem W Angli Od 2 MiesiĘcy,jak PrzyjechaŁem To Nie WyobraŻaŁem Sobie Że Kiedy Kolwiek BĘdĘ JeŻdziŁ Samochodem Pod "prĄd" KupiŁem SamochÓd I PojechaŁem Bez Żadnych ProblemÓm,pojechaŁem TeŻ Tym Autem Do Polski I MÓszĘ PowiedzieĆ Że JeŻdziŁo Mi SiĘ Super, Żadnych ProblemÓw.a JeŚli Chodzi O Wyprzedzanie :jeŚli Wszyscy Kierowcy W Polsce Mieli By KierownicĘ Po DrÓgiej Srtonie To MoŻe ByŁo By Mniej WypodkÓw Bo Nie Wyprzedzali By Na Trzeciego. A Co Do Rejestracji W Polcse,wcaŁej Uni MoŻna ZarejestrowaĆ Auto Z Angli Tylko Nie W Polcse... A MoŻe My Nie JesteŚmy W Uni...ale I Tak ZarobiĘ Na Tym Aucie PojeŻdŻe Do Puki Mam Ubezpieczenie A Potem Sprzedam Na CzĘŚci.moje Auto KupiŁem Za 4 Tys. ZŁ A W Polsce Ten Sam Model Kosztuje OkoŁo 20 Tys. Jeszcze Jedno: Dlaczego MogĘ JeŻdziĆ Po Polsce Angielskim Autem Z Angielskim Ubezpieczeniem I Angielskim PrzeglĄdem????????? A Nie Moge Go ZarejestrowaĆ W Naszym Kochanym Kraju...

#15 2009-08-10 17:21:19

GALANT

Świeżak

Punktów :   

widziałem w tv turbo program turbo kamera, zgłosił sie do nich pan który miał problem a zarejestrowaniem samochodu z angli,argumętował że w niemczech w holandii można zarejestrowac auto z uk. a w polsce nie. I oddal sprawe do sądu miedzynarodowego trybunału europejskiego w Hadze  ,ale co z tego wyszło niewiem.pozdrowienia i powodzenia.

Stopka forum

RSS